Personalisering i alle kanaler

Internasjonale selskaper som Amazon, eBay, Zalando og Wish satser tungt på personalisering. Også her i Norge får flere bedrifter øynene opp for personaliserte handleopplevelser.

La oss først skape en felles forståelse av hva som menes med “personalisering”:

«Personalisering handler om å skreddersy en tjeneste eller et produkt for å imøtekomme bestemte personer, noen ganger knyttet til grupper eller segmenter av enkeltpersoner.» (Wikipedia mars 2019

La oss også se på noen eksempler på bruk av personalisering. Personalisering er kanskje mest relevant for retail, men også andre bransjer som for eksempel media og reiseliv:

  • Søket på nettsiden tilpasses kundens kjøps- og webhistorikk.
  • Innholdet i nyhetsbrevene tilpasses hver enkelt kunde basert på atferd- og ordrehistorikk.
  • Innholdet på nettsiden tilpasses hvor kunden fysisk befinner seg (geo-lokasjon), slik at kunden f.eks får se lagerbeholdning i sin lokale butikk.
  • Visning av komplementære produkter og tjenester på nettsiden. F.eks vise tilbehør til produktet som kunden allerede har lagt i handlekurven. 
  • Visning av relaterte produkter på produktsiden. F.eks «De som kjøpte denne varen, kjøpte også disse», «Liknende produkter» eller «Vi tror du liker disse reisemålene».
  • Visning av produkter og tjenester kunden nylig har sett på vises på nettsidene, i e-post eller i sosiale medier.
  • En gaveguide der kunden legger inn relevante opplysninger og får skreddersydde produktforslag basert på dette.
  • Status på siste kjøp gjort i nettbutikken vises allerede på forsiden når kunden kommer tilbake.
  • Kampanjebannere f.eks på forsiden og kategorisider tilpasses hver enkelt bruker, slik at kunden eksponeres for et mest mulig relevant kampanjebudskap.
  • Markedsføring hos tredjeparter (f.eks bannerannonsering, Facebook og Google) tilpasset hver enkelt bruker, basert på blant annet klikk- og kjøpshistorikk.

Listen kan gjøres mye lengre. ARK Bokhandel har for eksempel nærmere 50 algoritmer i sitt økosystem for å skape det som trolig er en av Norges mest avanserte personaliseringsløsninger, med bruk av data på tvers av fysisk butikk, nettbutikk, app, nyhetsbrev og digital markedsføring.

Særlig større kjeder og nettbutikker vil ha mye å hente på personalisering da de ofte har tusenvis av produkter og mye kundedata. 

Fra store kampanjer til personalisert markedsføring

Drevet frem av stadig mer avansert teknologi, god dokumentasjon og satsingene til globale forbilder som Amazon, blir personalisering mer utbredt. I alle fall om vi ser til land som Kina, USA, Tyskland og Storbritannia.

I Norge handler det meste dessverre fortsatt om massemarkedsføring og segmentering. Viktigste årsak er nok at norsk varehandel fortsatt er svært kampanje- og transaksjonsfokusert. Suksessformelen har i lang tid vært å kjøpe inn produkter i store partier og så selge dem videre til de som vil kjøpe; massivt markedsført via TV, print, radio og andre tradisjonelle medier. Dette har vært en effektiv strategi, men vi mener den nå har gått ut på dato.

Riktignok satser selv teknologi-giganter som Amazon, Zalando og Wish.com på kampanjer og store innkjøp, men det gjøres i kombinasjon med avansert data- og personaliseringsteknologi, slik at kundene eksponeres for de mest relevante kampanjene.

Hvordan komme i gang med personalisering?

Vår erfaring er at nordmenn som jobber med salg og markedsføring på forbrukermarkedet har kjennskap til personalisering, men få har inngående kunnskap om fagområdet og hva som skal til for å lykkes.

Riktignok ser vi at de fleste norske kjeder og nettbutikker tilbyr noe personalisering i sin kundekomunikasjon, men det meste er ganske enkle personaliseringsløsninger uten skreddersøm og strategisk forankring.

Personalisering er avanserte saker som muliggjøres gjennom teknologi, data og flinke folk. Samtidig er det viktig å ikke gjøre personalisering vanskeligere enn det er. Blir de interne strategi-prosessene for lange og komplekse, blir det vanskelig å komme i gang. Vår erfaring er at det beste er å kjøre noen enkle pilot-tester og høste litt erfaring, samtidig som man starter de interne diskusjonene om hvordan man blir mer kundesentriske og skaper en relevant kundereise.

Hvordan fungerer Sannyns løsning for personalisering?

I enkleste form tilbyr vi anbefalere av typen «De som kjøpte denne, kjøpte også», «Anbefalt artikkel for deg», «Nyheter for deg» og «Populært akkurat nå», men dette er bare enkle utgangspunkt som også leveres av andre liknende selskaper.

Det som er Sannsyns store styrke er at vi personaliserer ikke bare nettsider, men at vi at vi også kan personalisere e-post, varsler i app, din interne søkemotor, artikler, bannere etc.

Sannsyn krever ikke noen endringer i kundens eksisterende arkitektur, men beriker eksisterende tekniske løsninger gjennom vårt API.

Kontakt oss

Sannsyn AS

c/o Epicenter

Edvard Storms gate 2 0166 Oslo, Norway

+ 47 905 31 877

info@sannsyn.com

Personvernerklæring